sobota, 20 października 2012

Krewetki z porem, chili i czosnkiem

Ostatnio staram się jeść jak najwięcej ryb i owoców morza. Dzisiaj padło na krewetki - robi się je super szybko, są super smaczne i super zdrowe.
Znowu w drugoplanowej roli wystąpi chili, którego nieco nadużywam, ale jest to jedna w moich ulubionych przypraw. No i akurat w przypadku tego przepisu jest niezastąpione!







Ja użyłam mrożonych krewetek black tiger - oczywiście najlepsze są świeże, i to nieparzone, ale ja nie miałam dziś do nich szczęścia. 


Oto, co będzie nam potrzebne do przyrządzenia naszych krewetek:


  • 50 dkg krewetek black tiger;
  • 1 por;
  • 2 papryczki chili;
  • pęczek szczypiorku;
  • 3 duże ząbki czosnku;
  • 3 cm korzenia imbiru;
  • limonka - skórka (jedna łyżeczka) i sok (jedna łyżka);
  • 2 łyżki masła;
  • pieprz i sól

Uwaga - przed przyrządzeniem, krewetki powinny być rozmrożone. Warto wyciągnąć je kilka godzin wcześniej z zamrażarki, a gdy nie mamy na to czasu, można je przelać letnią wodą i pozwolić im się rozmrażać przez ok. 30 minut.


Na początku siekamy drobno pora, czosnek oraz chili, a imbir i skórkę z limonki ścieramy na tarce.



Na patelni roztapiamy masło oraz podsmażamy na średnim ogniu pora, chili oraz czosnek przez kilka minut. Następnie zwiększamy ogień i dodajemy krewetki, dodajemy skórkę i sok z limonki oraz imbir, solimy i pieprzymy. Smażymy przez maksymalnie 5 minut. Dzięki tak krótkiej obróbce termicznej, krewetki będą chrupiące, a nie gumowate - trzeba uważać, aby ich nie przesmażyć!

Nasze krewetki są już gotowe. 

Bon apetit!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz