Co będziemy potrzebować?
- 5 białek,
- 4 żółtek,
- 100g szwajcarskiego, mocnego w smaku sera (fajny będzie Gruyère),
- 1 szklankę mleka,
- gałkę muszkatołową,
- pieprz, sól,
- słodką paprykę,
- trochę masła, trochę mąki.
Białka ubijamy na gładką, sztywną, błyszczącą pianę. Od razu 1/4 dodajemy do bouille, delikatnie mieszając (byle nie mikserem, bo wszystko siądzie!), dodajemy kilka garści grubo startego sera, następnie łączymy z resztą piany i przelewamy do małych kokilek (wcześniej wysmarowanych masłem i wysypanych mąką).
Suflet powinien się piec koło 20-25 minut. Należy unikać otwierania piekarnika, bo może siąść :) Podawać od razu bo wyjęciu z piekarnika, bo szybko oklapuje.
Bon apetit!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz