czwartek, 28 lutego 2013

Quiche Lorraine

Tarta lotaryńska jest chyba najlepszą tartą, jaką jadłam. Połączenie smaków jest bardzo proste, ale - jak wszyscy wiemy - czasem mniej to znaczy lepiej. 

Idealnie się sprawdza na chłodniejsze dni - jest baaardzo sycąca:)






Ciasto:
- 270 g mąki;
- 150 g masła;
- łyżka ziół prowansalskich;
- 5 g startego sera - polecam parmezan lub inny ser długodojrzewający;
- 2 jaja (plus 2 żółtka do posmarowania spodu);
- sól, pieprz

Nadzienie:
- 300 g boczku wędzonego;
- 2 duże cebule;
- natka pietruszki;
- 4 jaja;
- 1 duża śmietana (320 g);
- mały jogurt;
 - 100 g sera (np. gruyere, cheddar);
- gałka muszkatołowa i zioła prowansalskie


Na początek przesypujemy mąkę przez sitko i siekamy ją z masłem. Jak już masło będzie dość drobno posiekane, dodajemy 2 jajka, łyżkę ziół prowansalskich, sól, pieprz oraz starty ser.

Ciasto ugniatamy aż do powstania takiej oto sympatycznej kuleczki:




Formę na tartę smarujemy masłem, sypiemy mąką i wykładamy ciastem. Nakłuwamy w kilkunastu miejscach widelcem (dzięki temu podczas pieczenia nie będą się tworzyć bąble) i wkładamy do lodówki na 30 minut.



W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200 stopni i zajmujemy się nadzieniem.
Na początek, kroimy cebulę oraz boczek. Forma dowolna, nie musi być drobno.


Boczek podsmażamy, gdy wytopi się z niego tłuszcz, dodajemy cebulę.

Schłodzone ciasto wkładamy do piekarnika na 15 minut. Po upływie tego czasu, wyjmujemy formę, smarujemy rozbełtanym żółtkiem i pieczemy jeszcze 5 minut.

Teraz zajmijmy się masą. Każdy quiche można zrobić z śmietany kremówki, śmietany 18%, jogurtu lub mleka. W tym przypadku użyłam śmietany 18% oraz jogurtu naturalnego.
Proporcje zawsze wynoszą: 1 jajko w szklance do odmierzenia plus mleko/śmietana/jogurt do 1/2 wysokości szklanki, 2 jajka plus mleko/śmietana/jogurt do pełnej szklanki, 3 jajka plus mleko/śmietana/jogurt do 1 1/2 szklanki i tak dalej.

W przypadku tej tarty, użyłam 4 jajka, 320 g śmietany (duże opakowanie) i pół małego jogurtu. Do tego dodajemy posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, szczyptę gałki muszkatołowej i zioła prowansalskie. Wszystko mieszamy ze sobą aż do powstania jednolitej masy.


Na upieczone ciasto wykładamy boczek z cebulą, a następnie zalewamy masą i posypujemy startym serem. Ser nie jest konieczny.






Nasz quiche wkładamy do piekarnika (200 stopni) i pieczemy przez 30 minut.

Bon apetit!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz